به‌رنگ سبز، در کنار هم

رنگ سبز شما را یاد چه چیزی می‌اندازد؟ بهار؟ درختانی که جوانه زده‌اند یا طبیعتی که جان دیگری گرفته و برای شروعی نو، مسیری را آغاز می‌کند؟ رنگ سبز در رهیار معنای دیگری هم دارد و حالا برای دانش‌آموزان عزیزمان که در مقطع متوسطه دوم هستند، یادآور یک تجربه شگفت‌انگیز هست. در این مقاله از وبلاگ مدرسه رهیار از کلاس‌های سبز برای‌تان گفته‌ایم. قسمت‌هایی از رهیار که سرنوشتی جذاب دارند.

این کلاس، برای ماست

در مدرسه رهیار، فقط درس نمی‌خوانیم بلکه در تلاش هستیم کنار همدیگر، محیطی نو برای زندگی خلق کنیم. مسئولیت‌پذیر باشیم، از یکدیگر مراقبت کنیم و برای ساختن جامعه‌ای بهتر کنار هم باشیم. پس از فضاهایی که در اختیار داریم شروع کردیم و آنها را تبدیل به محدوده‌هایی کردیم که از آن چیزهای بیشتری یاد بگیریم.

اینجا بود که تصمیم گرفتیم از کلاس‌هایمان درسی دیگر بگیریم و آن درس مسئولیت‌پذیری بود. پس مسئولیت تمیز و مرتب کردن کلاس‌ها را پس از پایان روز بر عهده خود دانش‌آموزان‌مان گذاشتیم.

کدام دانش‌آموزان در این طرح هستند؟

تمام کلاس‌های دوره متوسطه دوم رهیار به‌جز دانش‌آموزان پایه دوازدهم که این سال را درگیر کلاس‌ها و آزمون‌های کنکور سراسری هستند، در طرح کلاس سبز شرکت می‌کنند. درنتیجه ما یک مدرسه یکپارچه، تمیز و بسیار مرتب داریم که در آن با کمک یکدیگر علاوه بر درس، چیزهای دیگری را نیز می‌آموزیم.

فرآیند کلاس سبز چیست؟

با توجه به لزوم انجام فعالیت‌های مرتبط با سبک زندگی با کیفیت و در جهت افزایش مهارت‌های فردی و گروهی و توجه به ملزومات زندگی آینده و فرهنگ‌سازی در جهت حفظ محیط زیست، استفاده بهینه از منابع انرژی و … طرح کلاس سبز راه اندازی شده است. در این طرح دانش‌آموزان ضمن توجیه در موارد ذکر شده در گروه‌های دانش‌آموزی به نظافت و پاکیزگی کلاس و انجام طرح‌ها و اقداماتی در جهت رعایت الگوی مصرف و سازگاری حداکثری با حفظ محیط زیست و بهداشت و زیبایی کلاس‌شان اقدام می‌کنند.

بدیهی است این موارد در راستای وظایف فردی و گروهی تعریف شده است، اما مدرسه در جهت شوق‌انگیز کردن این فعالیت‌ها خود را موظف می‌داند تا از ابزارهای تشویقی استفاده نموده و از این تلاش دانش آموزان تقدیر به عمل آورد.

شیوه‌های تشویق به صورت گروهی و هماهنگ با ابتکار تشویق به جای پاداش خواهد بود که با مشورت با دانش آموزان و هماهنگی معاونین محترم انجام خواهد شد.

در این طرح با نظر معاونت انضباطی پایه و با پشتیبانی کامل مسئول پایه و سایر ارکان مدرسه دانش آموزان به گروه‌های چند نفره تقسیم شده و ضمن توجیه در مورد نحوه انجام کار، امکانات لازم در اختیارشان قرار می‌گیرد و پس از انجام کار، ارزیابی کیفیت کار و ابتکارات انجام شده در کلاس با نظر معاونین محترم انجام و امتیازات گروهی اعلام می شود.

اهداف ما چه بود؟

مسئولیت پذیری و احساس تعلق به کلاس و مدرسه و انجام وظایف فردی و گروهی

تمرین کار تیمی موثر و آمادگی برای ورود به کار­های اجرایی و مواجه با مشکلات و مسائل احتمالی

توجه بیشتر به مصرف بهینه انرژی، بهداشت و زیبایی محیط

چه نتایجی گرفتیم؟

تمیز کردن کلاس توسط دانش‌آموزان نقشی مهم در ارتقای مسئولیت‌پذیری دارد. چراکه دانش‌آموزان وقت زیادی از روز را در کلاس درس هستند و وقتی بدانند که خودشان قرار است کلاس را تمیز کنند، خیلی بهتر مراقب فضای آموزشی‌شان خواهند بود.
ضمنا کلیشه‌های ذهنی آنها نیز تغییر کرد و دریافتند که مثلا تمیز کردن محیط اطراف‌شان مسئولیتی است که جنسیت ندارد و هر انسانی می‌تواند مراقب تمیزی و بهداشت محیطش باشد.

پس از اجرای این طرح، ما هر بار بهترین کلاس را هم انتخاب می‌کنیم و بعد تمام دانش‌آموزان آن کلاس، ناهار را مهمان رهیار هستند. با این روش رقابتی سالم در بین کلاس‌ها شکل گرفته و ضمنا دانش‌آموزان ما کار تیمی را نیز می‌آموزند.

شما چه فکر می‌کنید؟

مسئولیت تمیز کردن کلا‌س‌های درس توسط دانش‌آموزان، از دروس اجتماعی مهمی است که در مدارس کشورهای پیشرفته از جمله ژاپن، آلمان و فرانسه به آن پرداخته می‌شود. چرا که آموزش نوین معتقد است با تربیت نسل جوان می‌توان جوامعی عاری از مشکلات، بزهکاری‌ها و اختلاف‌ها ساخت. دنیایی که در آن همگان مسئولیت عملکرد خود را بر عهده دارند و می‌کوشند در کنار یکدیگر برای داشتن جهانی بهتر تلاش کنند. شما درباره پروژه کلاس‌های سبز رهیار چه فکر می‌کنید؟ به‌نظرتان می‌توان این روال را برای دیگر مقاطع رهیار نیز اجرا کرد؟ خوشحال می‌شویم نظرتان را در این‌باره با ما در‌میان بگذارید.

نوشته های مرتبط
یک پاسخ بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.فیلد های مورد نیاز علامت گذاری شده اند *